請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
唏噓!唏噓!

竟聞Alan(鄧光榮)心臟病發猝逝!
INSAFE System
關閉

34 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-3 11:56:45
沙發
關閉
本人初入行時,第三份Post係場記,其中第三部即完整拍完的場記工,就是Alan當主角的---"啊,我的情人!",女主角是印尼女星維蒂亞,及虞慧。

Alen當時直情係一個完美男子!無論係樣貌和身形。相信大家估唔到,Alan中文好到不得了,佢好似係預科仔。Alen沙塵得不得了(叫傲氣吧),但不是寸。據記憶,他自豪的不是靚仔,而是打得。拍戲中,他對我還好---大明星對下層工作人員多數冇乜嘢。Alen當時還和我合過一照,當時大家年紀相近,照片可謂英姿颯發。當時,我還和Alan比過頭髮粗幼,二人拔髮就比,我的頭髮竟然比Alan的粗。現今大哥(當時未叫大哥)已矣,是為記。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 11:57:02
板凳
關閉
teddyli

我記得好耐以前佢成日係銅鑼灣蒲,我又係個到返工,次次見親佢都三,四個保鑣係身邊.
好有霸氣啊.
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 11:57:46
地板
關閉
死光槍

大哥榮以前喺灣仔銅鑼灣開過幾間酒樓同卡拉ok, 其中銅軒酒家就係佢, 佢跟過陸智夫學功夫
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 11:59:42
關閉
後來未見過Alan,只知道佢做戲好唔掂。但八十年代佢係一個好有份量的製片人,好似拍過幾部好戲,王家衛就由他培養出來。十多年後,我己是一個哎呀編劇,竟由一個叫過我做師父的橋王(已故)關照入大榮撈過半部編劇,橋王當時為大榮什么總監。當時見過大榮老細大哥榮,佢知我個名,但大概唔記得十多年前我撈過佢D戲,冇乜傾計。

近年在街上遠距離見過大哥,都係蠟哂頭穿孖襟閘哂槓個種。大哥個樣仲好後生,起碼唔似一個阿叔,估唔到咁早就去。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 12:00:27
關閉
死光槍

我記得好耐以前佢成日係銅鑼灣蒲,我又係個到返工,次次見親佢都三,四個保鑣係身邊.
好有霸氣啊.
teddyli 發表於 2011-3-30 00:05

你見到既應該係佢d 0靚, 其中有個面貌凶惡經常喺佢電影出現既馬叫呀峰, 喺銅鑼灣都有開夜場
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 12:01:26
關閉
teddyli

真人係街同睇戲一樣的排場.....鄧光榮 最記得係 學生王子~

參與黃雀行動 救民運人士

2011年03月30日

【本報訊】 89年六四屠城,銀壇「學生王子」義憤填膺,透過好友聯絡人稱六哥的陳達鉦、岑建勳等人,啟動了驚心動魄的黃雀行動,成功營救吾爾開希、蘇曉康等 300名民運人士,至今仍為人津津樂道。

扮演介紹人角色

一名「黃雀」昨向本報憶述,營救行動之初,一名負責接頭的黑社會大佬頻開天索價,令岑建勳感頭痛,希望「換馬」。「岑建勳聽聞六哥有好好的『運輸』網絡,又知道鄧光榮有辦法聯絡到六哥,咪搵佢幫手做介紹囉」。

鄧光榮當時透過朋友高世昌聯絡到陳達鉦,與岑建勳等人在一間酒店會面,各人一拍即合。往後的前線營救工作,由陳達鉦正式接手。「基本上,鄧光榮係黃雀行動係扮演一個介紹人的角色,往後冇乜參與實際行動」。

陳達鉦 09年曾公開透露,鄧在六四後透過朋友聯絡他,遊說參與營救工作,並指鄧光榮的正義感、愛國情懷、對六四的悲傷無可置疑,「我地大家都好傷心,好唔理解中共點解要向學生開槍」。當時鄧光榮對此說法有點避忌,接受記者查詢時只說:「問番佢地囉,我唔知呢D野」,「俾你問到一頭霧水,我冇參與過」。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15121133

回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 12:02:53
關閉
無妄

對老先生"吹水史"興趣缺缺
哥哥死忌將至, 大哥近日亦不幸離世, 反而希望舊電影人抽空於另帖評論或重溫你所知的[阿飛正傳]片段

感激不盡
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 12:03:55
關閉
大哥,消氏"吹水史"在我來說,也是一個case study,有關人性的。

說聲對不起,我寫貼,係想人,但不是了娛人及凑興。是我手寫我心,八年來俱如是(幾吹漲台灣佬)。

我多不會評寫我自己未經驗過的影壇舊事,除非有獨特觀點。

鄧老板和王家衛和[阿飛正傳]的事,我係有一段見聞。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 12:05:08
關閉
談鄧光榮和「阿飛正傳」,不得不談王x衛。王x衛比我小兩輩,我和他沒有合作過,但見過兩次面。80年代中我是多方面手影視人(背上掛有一得獎編劇虛銜),去新藝城應聘某導演的編劇Job,見的創作總監竟是一高瘦四眼仔。二人一埋牙就知道傾唔埋,但總忘記不了他咀角掛著的師爺款笑意和眼鏡框後的精靈眼神---是個利害角色。

後來才知道他是行裡的紅編劇,出身TVB,應是睇英文書的影痴友底(老消睇英文書,但不是影痴)。當時新藝城的一部仆街作《最後勝利》(譚家明導演,曾志偉李麗珍主演),成為行裡編劇(及電影手法)手冊----多人談論(而不是老消時常自吹自擂的發明乜發明物)。《最後勝利》的編劇就是王x衛。(《最》片失敗之處是casting wrong,曾志偉角色本由許冠傑擔演),後來又知道譚家明是王x衛的師父---精神上吧!
回復 使用道具 舉報
1234下一頁