[size=1.17em]2013-10-27評消氏俾kameyou咬春袋on王基issiue
(轉貼)(米網)

蕭真人呢d叫壞習慣:賣弄智慧   
由 kameyou 於 2013-10-18 14:36 編輯

尋晚聽蕭真人講亦舒,真係覺得:曲高和寡。

係合理架,如果比較文筆,張愛玲文筆高過亦舒好正常,瓊遙係臺灣人中文水準出身自然都高。
我閃光睇開台灣人的作品,來到香港看多了港產書,
就使簡單如空姐工作體驗的自述作品,無論藍海凌定Elaine,文筆都係直接平實,好「直」的表達出來;但台灣人的總係無論如何都看到文學修辭筆法,就係有文氣有書卷氣。香港叫說明文,台灣係文學。

亦舒的角色重覆,寫來寫去係自己。
或者都係,或者瓊瑤可以《煙雨朦朦》、《一簾幽夢》,竟然可以大轉 feel 變《還珠格格》,呢種係創作人角度要大讚也說不定。
不過,老實講,瓊瑤的,細細個陪屋企人睇亞視中午播劉雪華,真係都幾有特色,但係想死的特色。

無人否定過亦舒呢d缺點。

但蕭真人就將問題帶去另一個層次,從經典文學的角度去審核亦舒,然後話亦舒唔入流。

大佬,劉嗡同諾韻,定我地呢d讀者,無用要求過亦舒係紅樓夢定莎士比亞喎。
等如我地睇倪匡,無諗過要學修辭,只係要佢那種獨有的幻想力。
尤其我呢d擺明中意俗文化俗文學作品,就係中意流行小說,中意港產片,中意港產電視劇,中意那種滲出來的香港城市氣息。

就係咁簡單之嘛?

即係你蕭真人,就係專登要講人地睇唔到的地方,然後自鳴得意。
呢d係壞習慣。
(雖然我都了解多左學多左亦舒的缺點,但蕭真人那種態度係缺點。)
-----------------------------------------------------------------------

INSAFE System
關閉

6 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2022-9-8 01:41:45
沙發
關閉
評消氏俾人飬狼狗咬春袋

消氏係節目中講王x基失牌的理由以及講亦舒小說,係自家討論區內俾資深網友kameyou 冒犯性地批評,有D飬狼狗咬春袋的景况。爾後消氏係消析內自辯﹕《我只用網台主持身份作評論2013-10-18》,治絲益棼至極。kameyou太無知,消氏講得太閙搞,我插咀說說。

關於王x基失牌被行會Bent的理由﹕

◎消氏衰在一開聲(周二)就犯咗政治上不正確的錯誤,係自己一手建立的偽激進派民情環境中,講buy行會的理由---到周四才兜返話原則上支持上王x基再奪牌,但口吻上內容上仍強調技術上理由,消氏十足十是一個行會派/梁英派feel。連我這個傾建制派都想反梁,消氏咁講,現在只得一條狼狗撲出來(後有隨眾),偷笑了。

◎王x基應(然)得牌和實然上(各方面因素)不能得牌,是兩個方面,真相尚未顯露。而,消氏說的是王氏申請上的實然上失分,另一個角度看,是(消氏的語意)行會bent掉王的應然。咁講,班友梗係唔妥消氏,神都係咁話。

◎此外,疑中留情,仲有阿爺因素(中方應然,申請上的實然) ﹔以及梁英保護Tvb & Atv(原因不明) 。我後來Buy消氏的「王氏申請上的實然上失分」,係指成個電視台工程好化學(含以後營運),行會中可能也有人睇出呢一點。但正如黃郁人話齋,佢死咪由得佢死囉!民心思變,梁英幫點解咁蠢(假定不是政治因素) ?最仆街係不講出不給牌的理由。

(1)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2022-9-8 01:42:02
板凳
關閉
關於《我只用網台主持身份作評論》
----kameyou抨擊消氏

◎可能由於kameyou貌似米網頭號有料網友,消氏不得不回應。kameyou在《蕭真人呢d叫壞習慣:賣弄智慧》一貼中這樣說﹕

『講王維基,又係一樣。
蕭真人晨早講左王維基死於梁振英。
但係到星期二,就好高興講出其他人諗唔到的不同因素。
我覺得又係因為自覺自己知好多內情,無人睇得明的其他因素,就講出蒞。
但又無細心講層次,因素百份比,
結果今次真係 「同聽眾的期望有重大落差」,結果畀聽眾批評。
呢d係「滿招損」。
真人唔好再咁老頑童、招積。
下次見到基督教徒,又挑戰人地宗教認知,搞到人康復廿年的哮喘復發,就係罪大惡極~~』

◎槍棍齊下,令人側目。以前少看、細看kameyou貼文(長篇嘢本人一向不看) ,原來是個妄人(膠、On)。我是網上頭号鋤消者,非為消氏說話。妄者,即頭腦不清也。「王維基死於梁振英」和「王維基申請上失分」是不同層次的事,但實質上是同一樣東西(kameyou連表達都有問題),是梁振英的「私心」加「公事公辦」啫。消氏係講「buy公事公辦」這一瓣,kameyou假如要批評,應舉出消氏講的「buy公事公辦(假定)」(如銀行例子)錯定對?錯在那裡?假如一定要用義和團式情緒責罵消老師父,無得好講。消氏這一次不算太揾嘢嚟講者也(即我時常說的九噏),kameyou太情緒化了。

◎「同聽眾的期望有重大落差」---小,呢D咪義和團式情緒囉!喂,「聽眾的期望on反對梁振英」和「the fact@「申請上失分」是兩回事呀!係,消氏係冇先遷就聽眾的(政治性)期望。but,呢d唔係「滿招損」、老頑童、招積噃。而係消氏大意,唔為意養咗一大班狼狗,仲會咬自己春袋添。老消會自滿唔起?會老頑童唔起?會招積唔起?kameyou講乜春?教老豆唔好xx?老消幾廿年自大自我之餘,不過有時xx咁啫!

(2)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2022-9-8 01:42:32
地板
關閉
我只用網台主持身份作評論〈蕭若元:最新蕭析〉2013-10-18
https://www.youtube.com/watch?v=
(從01:40聽起)

----身份、(政治)立場、(論事)態度是不同的

◎ 消氏呢一段辯駁得好閙搞,狼狗們也不知,消氏的缺點不是賣弄智慧(那是asset),而是(其一)自欺欺人。你老味,老消自從倒董之後,就是一個政治人物。我寫咗五六年﹕香港激進派的兩個太上皇/老豆,唔通白寫?他的身份點可能只有一個?現今明明「影響住」人力/米網,夠胆臉不紅心不跳話自己同政治無關係,自欺欺人,莫此為甚(有人以鄧小平自詡為普通黨員作諷弄)。不從屬任何政治組織就話自己不是政治人物?那邊廂黃郁人一樣咁昂九,話陳雲不是政治組織人,所以,所說的政治主張,與他相左也無干也。那有這樣無賴的?陳雲試試高呼擁護共產黨,你黃郁人會不會再包容他?郁人消氏去查下歴史,民國以來的政治人物,難道通通入過黨、從屬過政治組織,才算是?康有為梁啟超輔助新政時,是什麽政治組織人?李大釗陳獨秀兩大學者,未成立共產小組前,不算是政治人物?

◎問題二,身份、(政治)立場、(論事)態度是不同的,同時存在,三者不相左。消氏的身份是政治人物及政治評論員,但不是獨立政治評論員,雖然佢選舉時話自己「擅長」公共知識份子---佢唔知道政客同公共知識份子是相反詞---由於他是激進派政治人物,所以他不可能是個獨立政治評論員,要take side。此所以他的信徒(觀眾)期望他鋤梁英on王x基issiue。消氏仲懶清高話「我只用網台主持身份作評論」,能嗎?kameyou等俾佢吹九漲。作為人網神、激進派精神領袖,消氏不可能不作政治表態的(起碼不要倒向行會那一邊) ,不能一下子縮回去「我只用網台主持身份作評論」的,不能縮回去專講申請上的技術面的(雖然我好buy),這叫人在江湖。

◎作為一個政治人物身份的政治評論員,對原則性一定有立場的,至於能否撇開自己既有立場,作客觀的評論?這叫態度了(加修養),比較難---外國有例子,俱是高手。消氏先立場與身份混亂,最差的是態度。係王維基事件上,作為政治人物的消氏,自詡為獨立政治評論員,意圖以事論事論王維基事申請上條件之不足,但事件的core己經上昇到反梁振英與否,消氏還自欺欺人。消氏和信徒落差在於此,仲唔知點解俾人咬春袋,不過狼狗也在亂咬。

(3)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2022-9-8 01:44:38
關閉
kameyou批評消氏的On9(亦舒小說部份)
----落筆太重

◎說有人飬狼狗咬春袋,係指「蕭真人呢d叫壞習慣:賣弄智慧」呢句話說得太重了,「呢d叫壞習慣」好似老豆教仔咁,近乎侵犯。老消搞個場俾自己人插,好笑。

『  即係你蕭真人,就係專登要講人地睇唔到的地方,然後自鳴得意。
呢d係壞習慣。(雖然我都了解多左學多左亦舒的缺點,但蕭真人那種態度係缺點。)』

---落筆太重了,米網畢竟不是香討。

◎更況且,kameyou係亂插。賣弄/炫耀智慧是老消的本錢呀,是習慣,但不是「叫壞習慣」。kameyou可能指賣弄聰明(弄巧反拙)吧,kameyou有D辭不達意。而最根本的是,消氏論王維基以及亦舒,都冇賣弄聰明噃。kameyou貌似米網首幾位資深網友,咬人表現令人失望。假如要看消氏的缺點=賣藥膏作風(instead of炫耀智慧),應多來這一邊莊莊,呵呵。

(4)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2022-9-8 01:45:08
關閉

---kameyou中意食7-11食物?

◎王維基事件前面說過了。消氏評亦舒小說,何來賣弄/炫耀智慧呢?亦舒小說之不入流,是一般的看法及見解,幾乎不用什麽insight的,遑論智慧?况且消氏拿出了証據,用張愛鈴來比較(其實那是不能比的,另話)。話亦舒小說渣,算是什麽曲高和寡?相等於話7-11的食物渣,算是什麽曲高和寡?通俗小說不是高深藝術,水平之高低,係有一個客觀標準的,好易睇。香港這一代人怎麽了(kameyou不算是無知之輩吧) ?(消氏時常拋古文,才算是賣弄(非眨詞),有D脫離時代,因為節目室不是課室)

◎况且個人觀賞口味(appreciation),是不能反對的---消氏中意食魚翅飱,kameyou中意食7-11,係唔使抝的---但消氏似用批評層次(critic)論亦舒小說,出到紅樓夢和張愛鈴作比較,有何不可?猶如,不用姚明作比較,怎顯得林書豪矮小(指在藍球圈)?不用經典文學去比較亦舒,怎顯得亦舒唔入流?

(注﹕不是「將問題帶去另一個層次」啦,是同一層次﹔不是「經典文學的角度」啦,是同一樣嘢﹕文學。消氏用的是正路。張愛鈴小說嚴格來說不是經典文學,比較Top的女作者小說而已,同樣寫城市,有可比性。)

(5)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2022-9-8 01:45:32
關閉
---kameyou請學習吓邏輯

◎anyway,kameyou很不掂---「香港叫說明文,台灣係文學」,不知所云。兩個是不同性質的名詞,文學相對是科學等等﹔說明文相對是議論文等等,根本不入文學的範疇(這點如有錯請指出)。kameyou還狂妄地說「香港(小說)叫說明文」,不知所云。一下子將亦舒小說眨為說明文了,攞命。替亦舒小說辯護,也無需亂籠到這個地步,或說,無需無知到這個地步。

◎「等如我地睇倪匡,無諗過要學修辭,只係要佢那種獨有的幻想力」---這個論點是錯誤的。小說中的修辭會加強幻想力的描寫,是one of the composition,猶如營養基本上已包含在食物中。kameyou的說法,猶如「我地食嘢,唔係嚟研究營養學」,very On9。

◎「尤其我呢d擺明中意俗文化俗文學作品,就係中意流行小說,中意港產片,中意港產電視劇,中意那種滲出來的香港城市氣息。就係咁簡單之嘛?」---OK,這一點是觀賞(appreciation)---其實是消閒/消遣---你狂中意7-11食物,冇人話你﹔你要淺簿,冇人話你。但有人話魚翅飱好過7-11食物,你話人不對,就是你不對。處世淺簿不等同睇嘢要淺簿也﹔話拉圾食物好食,唔等於拉圾食物本身是美食也,朋友請學習吓邏輯。Btw,張愛鈴小說也是通俗小說、通俗文學,and,也是流行小說(時代不同啫),不要無知。

(6)
回復 使用道具 舉報