偶然看到了這篇影評。

[color=rgb(0, 48, 128) !important]https://www.youtube.com/watch?v=
《手捲煙 | 劇透影評 | 鎖定年度最佳港產片 探討香港人的身份認同 浪漫化處理重拾經典港片味道 新導演的亮眼成績表 | 廣東話 | Sam先生
INSAFE System
關閉

32 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2022-2-14 00:00:00
沙發
關閉
屌那媽,中計!
四眼仔影評九噏到離譜---我專指劇本方面,
《手捲煙》部戲除了視聽效果(香港叫影像上)有可觀之處
以及camera work不錯,風格上很有實質感之外,
內容劇情則拍到編到一pat屎咁(我個人認為)。

回復 使用道具 舉報
板凳
關閉
幾廿年前已經唔多點睇影評,
後生時睇啲影評,周時睇到媽媽聲。
我記得自己編集過一本「喊打影評集」,
記得其中有一位影評人叫童x(周庭母的前夫),當時大家都是文青。

亦都知道YouTube上的短片多是Fake News,Fake評論,
但忍不住「鎖定年度最佳港產片」呢一句,因而中伏。
但我仲係唔sure四眼仔是在賣廣告,抑或是在九噏。
回復 使用道具 舉報
地板
關閉
評《手捲煙》

(先旨聲明,我這裏寫的不是影評,而是嘗試寫「劇本技術評析」)
(以及,好唔好睇,係個人觀感,以大眾觀眾角度而不是影評人角度。)
(看片自認挑剔,並無眨低影片在其他觀眾眼中的地位的意思。)
======================================
《手捲煙》確是有點八九十年代香港的criminal film/黑社會片的型格,
(僅是型格)
看了頭15分鐘戲,有點驚艷,風格好有實質感,camaer work十分ok,
但睇到兩條友屈係間房講嚟講去,就知道是一部山寨貨,
皆因我是個劇本擔當,內容一定要強於形式。
compare to舊港產黑幫寫實片(如阿杜到嗰隻),
《手》片有形冇神、情理不通、不順之至,
更不要說劇情(事件)編到一pat屎了。
虧四眼仔影評仲話什麼「靈魂」,什麼「角色有深度」,
什麼「多層次表達」,什麼「價值」….,
真係你老味!

賣廣告還好,假如真的是影評,咁呢一輩的影評比多年前的影評更墮落更喊打了!
屌,仲有呢一句「探討香港人的身份認同」,令人吐血三升!
四眼仔可能連「經典片」的意思是什麼也不知道。

(1)

回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

撇開什麼意涵不談,專注談一談「好唔好睇」
點解唔好睇呢?
我挖空心思去思考新一輩的編導人點解拍唔返20多年前的港產社會寫實黑幫片的impact感(如杜琪峯嗰隻)
《手捲煙》捕捉的是舊港產片的皮,肉的部份好唔掂!
第一,這一輩編導可能只是睇慣港產黑幫片,
但基本上唔知道香港criminal world的真實。
(試想想當年多間公司啲實際投資者的背景就知道,老細是不容許這種情節(描寫)出街的,哈哈!
而今天是書院仔照虎樣劃貓)

(2)
回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

第二點,編劇基本功不合格,情理不通至極。
《手捲煙》的角色、造型、人物都OK,對白口吻尤Ok(僅是口吻),
但只是皮相,餡是假的,餡假則戲假。
所有組成張力的事件都是搵戲來做。
四眼仔影評人仲話什麼通過事件來表達角色,屌!
criminal world之假,舉例﹕
幾班人deal with千多萬的白粉的反應及態度,假到無倫,
(可能睇得九流西片多)

泰哥一班人只有形式,一下子打鳩死個台灣佬,蠢得可以,你估拍邵氏古裝片咩!
最威猛的竟然是一個道友般的太保,威過mark哥!
林家棟最後同一班茄喱啡火拼(long take)是我看過最無厘頭的一場ending戲,衰過古裝武俠片。
班茄喱啡為什麼會無端端樸出來殺林家棟?
林家棟vs泰哥vs太保vs阿差仔啲戲(所謂矛盾點以及矛盾的解決)根本未度掂!
(三歲蘇蝦都識表現一下林家棟以前做過英軍的身手)。
一條友又無端端滿身着火?
辣雞又無端端去砍殺泰哥!
太保後邊嗰條友隱形咗成場,後來又出現!
死咁多人,武俠片?一個差人都冇現身。
林家棟最後點解會攞到2千萬?

(3)
回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

三歲蘇蝦拿到華人英兵遺民依條橋,都識去編寫一部「華人英兵坎坷史through這廿多年」(社會寫實片),
假如注入政治意識,學條四眼仔影評人所講什么「探討香港人的身份認同」,
D戲更會撞到蹦蹦聲,以及感人。
(我懷疑條四眼仔也是幕後人之一,但志大才疏,照稿唸影評,一拳都冇〉

但23年過去(1996-2019),「身份認同」的題旨好難寫,
假如set一忽人藍、一忽人黃、一忽人中立,呢部戲會更巴閉。

(4)

回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

假如唔碰政治,set為「黑幫寫實世界的主角逆襲片」(商業片),
三歳蘇蝦都識用幾個中年主角去扣「殘酷的世界」(環境及形勢),
而黑幫只是殘酷的世界的襯底,不應是主角。

而家居然去扣一個阿差仔,過程(談不上是一個故事)更是一般的陳腔濫調的所謂情義橋段,屌!
浪費了其他幾個華人英兵的人物造形。

(5)
回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

林家棟和阿差仔的所謂情義設計&戲劇效果是失敗的,
但演出不錯(但冇用),

一班中坑華人英軍面對「殘酷的世界」---要作一條橋,當然係錢之類---黑幫從中作梗,
而主Drama是幾位兄弟去解決這個困難/危機的時候,由互相埋怨、指責到透露出多年的情義,
到最後共同合力擊退黑幫(參照麥當雄的省港旗兵片),戲先好睇,先至叫做多層次表達。

幾個中坑主角用那多年前做英兵的技藝及身手擊退黑幫,才是這部戲的主橋(selling point)。

而家將主戲放在同黑幫衝突身上,是老掉大牙的編法,而主角林家棟又毫無作為,編導究竟想搞邊科。
(假如set泰哥是幾個人以前的教官,咁又唔同一個故事)
而中間的白粉、金錢龜等細節編得漏洞百出,更是不專業。
手捲煙的Tag法,作用欠奉。
金錢龜的戲(鏡頭)太多,作用不明。

(6)
回復 使用道具 舉報
關閉
評《手捲煙》

假定玩手捲煙呢個主題,即玩林家棟和亞差仔的情義戲,
但,兩個人基本上冇background建立情義,冇buliding-up,冇轉折,冇共鳴,冇爆(ending阿差仔做乜?)
所以我話部戲編劇基本功唔合格。

三歲蘇蝦都識編阿差仔原來係林家棟的仇人(前面伏線﹕唔知點解,累到雲斯頓跳樓的人就是阿差仔),但林家棟又要靠阿差仔包白粉解困…。
阿差仔都唔係好人,時常想起林家棟飛腳。
而家《手捲煙》太take it for granted,太快將二人寫成乖仔。

二人不斷鬥法、不斷鬥爭、又要團結面對困難,從而建立了情義
---這是舊派編劇係人都識的odd couple大路戲。(有N咁多部西片都係咁)
(而家描寫林家棟睇到亞差仔整返好到櫃門,就大受感動---我屌!)

黑幫追殺,兜嚟兜去是形式,基本上是搵戲來做。因為個Sit(處境)根本做唔到危機及推進。

(7)
回復 使用道具 舉報
1234下一頁